***  Muzikale terugblikken + nummers om uit te proberen. De muziek is per tijdperk (decennium en tijdgeest) ingedeeld.  |  OVER DEZE SITE  ***
banner

Muzikale tijdlijn

Mocht je erin geïnteresseerd zijn (dit type site kan eigenlijk niet zonder): dit heb ik in het verleden geluisterd.

  • Begin 1990 tot halverwege 1991: Ik luisterde naar Kinderen Voor Kinderen (deel 11 met name, dat jaar gekregen voor Sinterklaas) en vader’s cd’s en lp’s. Deze waren gevuld met oude pop- en rock-klassiekers, klassieke muziek, en niet geheel verantwoord materiaal als Boney M, Luv en BZN (Yeppa yeppa yeppa…). En afgezien van die Kinderen Voor Kinderen-cd hield ik me nog niet bezig met de muziek van dat moment.
  • Halverwege 1991 tot augustus/september 1993: Medio 1991 begon ik hedendaagse muziek interessant te vinden. Ik was met name geïnfecteerd door dancemuziek, en stapte in in het tijdperk van Dominator, Anasthasia (de Scirocco-mix was qua liefde voor dance in feite de aanstichter), Get ready for this en James Brown is dead. Het was iets wilder dan wat het gemiddelde 10-jarige meisje leuk vindt, zullen we maar zeggen. —— Tot op 2/3 van het jaar 1993 draaide ik een mix van rave, divers commercieel materiaal en serieuzere house. Ik leende al die House Party, Turn Up The Bass, Move The House, enzovoort-cd’s bij de bibliotheek en zette ze op bandjes. Bandjes die tevens gevuld werden met uitzendingen van For Those Who Like To Groove, Rave Radio en Dance Trax. Binnen niet al te lange tijd werden vader’s cd’s en lp’s vol oude muziek totaal genegeerd.
  • Augustus/september 1993 tot najaar 2000: Op het moment dat ik naar de brugklas ging was het nog steeds dance wat de klok sloeg, alleen begon nú m’n meest commerciële en blíje periode – achteraf vaak op het beschamende af. De invloed van TMF en Radio 538 was groot, al moet het Woudrichemse station Atlantis/Channel X (103.2, ‘more music, more fun!’) wat betreft de periode najaar 1997 t/m eind 1998 ook vermeld worden. Daarna stopte deze zender alweer. Verder ben ik zeer bekend met de Vlaamse dancegeneratie van pakweg 1998-2000, waar namen als Milk Inc, Fiocco, Virtual Zone en The Moon deel van uit maakten; deze nam ik op van de Vlaamse hitlijsten. Overigens had Atlantis/Channel X ook hoorbare Vlaamse roots. Blijkbaar had ik daar iets mee, want oude rave-favorieten kwamen er deels vandaan, en ook de naam 2 Unlimited drukte wat jaren eerder een aardig stempel op wat er zoal op stond. De muziek werd door Vlamingen gemaakt.
  • Najaar 2000 tot ver in 2004: Dit waren mijn serieuzere en tevens meest intense dancejaren, beïnvloedt door het internet. Deze muzikaal volwassener richting begon najaar 2000 met de ontdekking van internetzender DanceNet/DanceRadioOne, een zender die veel op het huidige DeepFM leek. Daar kon ik vanwege telefoontikken 1 uur per dag naar luisteren, ondertussen hopend dat Etienne De Crecy – Am I wrong, Daft Punk – One more time of David Morales – Needin’ you in dat uur toevallig langs kwam. —— Maar zo’n vier maanden later kwam er breedband-internet. Toen kon het internetradio- en download-feest pas écht beginnen; net als het bespreken van die muziek op fora. Ik ging er zelfs aardig mee over de schreef. Muzikale voorkeuren: acts als Basement Jaxx/Groove Armada/Audio Bullys/enzovoort, Franse disco-house, andersoortige groovy house-stijlen (ik kocht in deze periode ook Hed Kandi-cd’s), en wat trance. Kortom: toegankelijke, maar over het algemeen wel serieus te nemen dance.
  • Gedurende 2004 werd het lastiger mezelf verbonden te voelen met het op dat moment sterk veranderende dancewereldje (o.a. de wortels van de scene die later ‘EDM’ genoemd zou gaan worden liggen in deze tijd), en de laatste maanden van 2004 en het eerste deel van 2005 heb ik bewust maar weinig muziek geluisterd. Wel stond er vaak een ambient-stream op, om te zorgen dat het niet volledig stil was. Ik ging het genre zelfs waarderen.
  • Voorjaar 2005 t/m voorjaar 2008: Vanaf zo’n beetje april/mei 2005 heb ik, deels met behulp van internetzenders in diverse genres, veel soorten muziek uitgeprobeerd (onder het motto ‘kijk maar wat blijft plakken’). Al snel ging ik een deel van die andersoortige muziek ook daadwerkelijk waarderen, terwijl dance minder dominant werd; al was het Franse techhouse/deephouse/minimal/classic house-station Underground FG, ontdekt in 2005, alsnog een belangrijke invloed. Ook m’n interesse voor muziek van voor m’n tijd groeide behoorlijk, en sommige van vader’s cd’s werden weer interessant. —— Een belangrijke ontwikkeling die z’n roots in 2005 heeft, en die nog steeds een rode draad is door een groot deel van de ratjetoe die hier anno nu op staat: Aandacht schenken aan arrangementen/details, en een voorkeur hebben voor tracks met een open, dynamische productie en een niet te gekunstelde ondertoon. Funky invloeden werden ook belangrijker, wat eind 2007/het eerste deel van 2008 nog een extra zetje kreeg door de ontdekking van Lefto’s Studio Brussel-show en een paar invloedrijke jazz-nummers. In deze maanden vielen de muzikale puzzelstukjes op hun plek.
  • Vanaf halverwege 2008, eigenlijk direct na de laatste ontwikkelingen in het vorige stukje, begon de tweede periode waarin ik relatief weinig muziek heb geluisterd. Dit keer was ik er wél voor in, maar was het gewoon lastig. De oorzaak: Serieuze en hardnekkige gezondheidsklachten die voorjaar/zomer 2008 de kop opstaken. We stonden aan het prille begin van meerdere nieuwe technieken die het in die situatie makkelijker hadden kunnen maken om muziek te kunnen ontdekken; omdat het je bijvoorbeeld in je hand kunt houden. Maar het was nog net te vroeg. En wanneer je het liefste veel wil liggen, is de goede oude fm-transmitter, jarenlang gebruikt om het geluid van de pc door het huis te verspreiden, niet de meest praktische manier om internetradio te luisteren. Ook nadelig: Reguliere FM-zenders waren anno 2008 al geen ideale manier meer om nieuwe muziek te ontdekken.
  • In de loop van 2009 werd het luisteren naar muziek weer opgepakt, met behulp van vers geïnstalleerde wifi en twee kort na elkaar gekochte ‘standalone’ internetradio’s van de eerste generatie. De invloeden uit de periode voorjaar 2005-voorjaar 2008 lieten me met die apparaten naar een waslijst aan internetzenders luisteren. Wat betreft de invloeden van het éinde van die periode (Lefto + wat jazznummers) moet ik zenders als FIP, Nova, Bolz, AlternativeRadio en Laid Back Radio vermelden. Deze zijn allemaal in 2009 of 2010 gevonden. De laatste, een hele belangrijke Lefto-achtige zender, bestaat niet meer; de rest nog wel. —— De gezondheidsklachten waren niet over, maar dankzij die internetradio’s kwam het ontdekken en genieten van muziek iig terug. Je kunt zo’n apparaat natuurlijk gewoon op je nachtkastje zetten, zónder dat de pc aan moet.

En tja, daarna is het z’n gangetje gegaan. In feite is m’n smaak sinds halverwege 2008 weinig meer veranderd. In tegenstelling tot de jaren 00 heb ik de jaren 10 in rustig muzikaal vaarwater doorgebracht.

Pas halverwege de 10’s kwam er een beetje beweging in, maar ook dat valt nog mee. De algehele ondertoon is iets serieuzer geworden. En sommige dancenummers (overblijfselen van vroeger) die in principe blijvertjes leken te zijn worden de laatste jaren alsnog minder gedraaid, of zijn zelfs weggevallen. Vooral het begin jaren 00-Hed Kandi-gevoel is de laatste jaren veel verder van me af komen te staan.

Maar: daar blijft het wat betreft de veranderingen sinds medio 2008 ook bij.