***  Muzikale terugblikken + nummers om uit te proberen. De muziek is per tijdperk (decennium en tijdgeest) ingedeeld.  |  OVER DEZE SITE  ***
banner

Over deze site

Informatie over tags en dergelijke staat op de onderste helft van de pagina.

Algemene info over mezelf en de site

Basic informatie

Ik ben Christina, ben geboren in het voorjaar van 1981 en luister sinds begin jaren 90 naar muziek. Op deze site deel ik mijn favoriete oude nummers; momenteel uitgebracht t/m 2016.

Vertoont jouw smaak overeenkomsten met de mijne, op z’n minst een beetje; nu of in het verleden? Je kunt een ‘trip down memory lane’ maken, of – voor jezelf – onbekende tracks uitproberen.

Mijn muzikale tijdlijn

Die kan je hier lezen. Globaal gezien voerde dance hier t/m 2004 de boventoon, en daarna werd het van alles en nog wat – waar hier en daar nog steeds dance tussen zit.

Deze site: waarom?

Dit is een soortement van archief, begonnen in 2010 met de eerste tracks die in me opkwamen, en vanaf toen constant groeiende. De lijsten worden aangeboden in decennium-versies en tijdgeest-versies, omdat ik niet kon kiezen en beiden zo hun voordelen hebben.

Het maken van een soortement van persoonlijk muzikaal archief is handig voor mezelf om door de bomen het bos nog te zien, na meer dan 25 jaar naar muziek te hebben geluisterd. Maar het geeft meer plezier om het met anderen te delen.

Over mijn visie op muziek

Ik ben een kritische, selectieve maar tegelijkertijd ‘normale’ muziekliefhebster. Over de woorden ‘normale muziekliefhebster’:

  • Ik ben niet professioneel bezig met muziek.
  • Purist? Muzieksnob? Hipster (“ik luister muziek die nog bijna niemand kent, dus ik ben beter dan jij”)? Ook niet. Bekend of onbekend maakt me niet uit, als ik er maar van geniet. Een catchy melodie is ook geen probleem. Veel ‘simpele’ liedjes zijn veel minder simpel dan ze lijken. Aan de andere kant zijn er veel nummers die door zogenaamde kenners als (potentiële) klassiekers worden gezien, waar ik niks bij voel; hoe goed ze ook gemaakt zijn.
  • Maar ik ben óók niet die Top 40-luisteraar die klakkeloos datgene accepteert wat daarin staat; daar ben ik weer veel te kritisch (volgens sommigen op het irritante af) en niet-trendgevoelig voor. In oude hitlijsten is weliswaar best wat voor me te vinden, maar in hedendaagse weer bijna niets. Deels is ‘doodgeproduceerd’ de oorzaak.
  • Dus ja, ergens in de vage zone daar tussenin bevind ik me. Selectief, maar met een smaaktechnisch gezien wat commerciële inslag.

Verder gaan muziek/productie/het totale geluid hier boven de tekst, en speelt een soortement van ‘x-factor’ een belangrijke rol.

Ik ken ook lang niet alles. Omdat dat nou eenmaal niet lukt in de tijd die er per dag beschikbaar is om muziek te ontdekken (en zo nu en dan is er überhaupt geen tijd); hoe doen de Ekdommen en Blokhuizen van deze wereld dat?

Daadwerkelijk een band opbouwen met de nummers die er voor mezelf uit springen, binnen datgene waar ik wél mee in aanraking kom (vaak via internetzenders of tips op muziekfora, waarbij de nummers eventueel naar hele albums of Spotify-playlists kunnen leiden), vind ik belangrijk. Maar dan blijft er nog wat minder tijd over om de ontelbare Spotify-files die er nog voor me klaar staan óók nog uit te proberen.

Iig kan je op deze site datgene wat uiteindelijk boven is komen drijven vinden. En met elke ontdekking wordt er weer een van de vele gaatjes qua discografische kennis opgevuld, en groeit deze site ook weer wat bytes.

 

Site informatie: over tags en dergelijke

Kleine subgenres
Geen gezeur over minuscule subgenres hier: Ik maak zo veel mogelijk gebruik van ‘grote’ genre tags. Dance is doorgaans gewoon dance, al kan er iets als ‘euro’ of ‘big beat’ bij gezet worden als dat nodig wordt gevonden. Maar ik houd me graag ver van (bijvoorbeeld) het verschil tussen deephouse, techhouse, minimal en alles wat daar nog ergens tussenin hangt.

Electronische stijlen?
‘Electronische muziek’ is op deze site een paraplu-term voor veel soorten (inderdaad…) electronische muziek, inclusief triphop. Meestal betreft het nummers die de 120 bpm niet halen. Daarboven wordt het over het algemeen gewoon (bijvoorbeeld) dance of disco genoemd.

Hits in Nederland / het releasejaar

  • Als track x een, twee of meer jaar na het originele releasejaar een hit werd, wordt dat vermeld. Hierbij ga ik uit van de informatie op Dutchcharts.nl.
  • Er zijn ook de nodige (vaak licht-alternatieve) releases die in eerste instantie officieel geen hit werden, maar wel vaak op de radio kwamen, en op den duur enige klassieker-status verkregen. Als ik dat wéét, cq. enige kennis heb van de radio-airplay destijds, tellen die wat betreft de vorige regel ook mee. Maar dat zal vooral bij jaren 90- en vroege jaren 00-nummers zo zijn.
  • Als track x al in het jaar van de release populair werd in Nederland, wordt er niks vermeld. Dat zou teveel zijn.
  • Als track x van origine uitgebracht is in (bijvoorbeeld) 1989 en pas een Nederlandse hit werd in 1990, staat het zowel in de jaren 80- als in de jaren 90-gedeeltes.

Het originele releasejaar?
Het originele releasejaar is gebaseerd op informatie op sites als Discogs.

Guilty pleasures?
Deze zijn gemarkeerd met